måndag 30 mars 2009

Pinsamma misslyckanden

Efter införskaffande av en Point 65 Whisky till Kajak och Fritid i somras så var jag ju tvungen att testa den. Den såg riktigt rolig ut, med sitt platta skrov, skarpa slag och tydliga rockerform. Och rolig var den. Extremlättsvängd men utan att vara svår att hålla på kurs. Fångar surfen på nästan inga vågor alls. Ok, en snabb kajak är det inte och den sväljer inte några mängder med packning och visst stampar den en del i motsjö. Men, en kajak jag ganska omedelbart blev väldigt nöjd med (och som jag bara blivit mer och mer förtjust i ju mer jag paddlat den efter det första testet).

Jag fick en lucka i uthyrningen och gav mig någon timma till den första testen. Paddlade omkring utanför Läckö slott och njöt. Det var varmt och skönt i vattnet och på vägen tillbaka så stannade jag upp i hamnbassängen för att leka med rollar och stöttningar. Hade verkligen hur roligt som helst och rollarna var det inga som helst problem med i whiskyn. Hade dock lite svårt att hitta balansen i kajaken när den låg i tippläget, på sidan, så scullingen fick jag inte till något vidare. Jag försökte om och om igen. Jag fick gå ur kajaken vid något tillfälle och kröp i den igen under vattnet för att försöka mig på scullingen igen. Det lyckades inte och jag plaskade nog omkring med paddeln en hel del.

Visst var jag lite förgrymmad över att inte lyckas men att hänga upp och ned i kajaken är liksom inte ett bekymmer, för mig. För alla de som stod på bryggan och förfasades över att jag aldrig kom upp var det ett stort bekymmer. När jag efter mina misslyckade scullingförsök vände mig rätt insåg jag att jag gjort något riktigt dumt. På bryggan tretiofem meter bort stod en samling folk, nervösa, tittandes åt mitt håll. I vattnet, femton meter bort, kom en man simmandes med extremfart och kläder på. Rakt mot mig.

I mina egna tankar och envisa vägran att inte sluta försöka med en manöver som inte ville infinna sig hade jag fått alla runt omkring att tro att jag höll på att drunkna. Och fått en person att med kläder på slänga sig i vattnet för att livrädda mig. Pinsammt.

Det var bara att paddla fram till livräddarhjälten och tacka för omtanken och insattsen och be om ursäkt. Ungefär tusen gånger. Adrenalinet måste ha pumpat för fullt i blodet på min stackas livräddare (det hade det gjort på mig)men han försäkrade att det var hur lugnt som helst. Dagens hjälte, utan tvekan. Det var en ganska generad jag som fick paddla utefter bryggan och be om ursäkt.

Nästa gång väljer jag nog en bättre plats.

Kajaken har jag som sagt var paddlat en del sedan dess och gillar mer och mer. Visst har den en egenhet att stampa i motsjö, men det kan jag leva med. Som många andra som har testat den tycker jag att skeddakontrollen var alldeles för trög men det skall tydligen var ordnat på årets kajaker så det problemet borde vara ur vägen. Sedan är det inte en utpräglad långturskajak som snabbt skall transportera en från en punkt till en annan. Med lite mer medveten packning än vad jag brukar ha så räcker stuvutrymmena ändå till. (Kajakens fartkapacitet tillåter jag mig att inbilla mig att jag kompenserar genom att vara en så grymt stark paddlare :-)) Jag har väldigt bra kontakt med den och den svarar väldigt bra på olika manövreringstekniker. Jag har inte testat den i några större vågor än men jag ser verkligen fram emot att få göra det. Kajaken känns som gjord för lite större sjö. Kom gärna och testa ute på Kajak och Fritid.

3 kommentarer:

Robsons Blogg sa...

Tjena Tobias,

Kul story, i dubbel bemärkelse...
Det jag nappade på var testet av Whisky (16?) som du refererade till, själv har jag spanat in den och kommer att testa den så fort vi får mjukt vatten här uppe runt den "Kungliga huvudsaken".
Du verkar gilla Whiskyn så när som på stampningen, farten och packmöjligheterna. Jag kommer att testa både 16 och 18 och hoppas att de skall kännas som trevliga kajaker.
Jag tror att de har lyckats med en kajak som är lättsvängd och busig i surf, men lämnat toppfarten åt sidan till förmån för en trygg och stabil upplevelse.
I Whisky 18 så har du nog en ganska skaplig packåsna, om man vill vara borta länge, annars får man köra "lättpackning" även i kajaken ;-)

/Rob

Tobias Bengtsson sa...

Japp, jag gillar whiskyn. Stampningen, farten och packmöjligheterna är inget jag egentligen stör mig på. Med farten upplever jag att i normal marchfart så är det ingen kännbar skillnad. Snarare lätt accellererad. Men när jag tar i för att få lite mer fart så ger den inte lika mycket som en mer utpräglad snabbkajak. Det är bara att gilla läget. Och det är det värt! Är man ute efter en livlig och rolig kajak så är den definitivt värd att kolla upp.

Har inte testat W 18 än men förmodar att den ger en annan fartkapacitet på grund av att den är längre. Bättre packkapacitet har den ju också och den går med all säkerhet att ha roligt med också. Ska försöka få till en provpaddling med den så snart som möjligt.

eriksjos sa...

hehe,
Äntligen fick se det nedskrivit.
Kanske pinsamt, men kul att läsa om.
Ska bli kul att paddla lite Whisky i sommar!