tisdag 20 februari 2007

Vänerhavet


Satt än en gång och tittade i Vänerhavet av Dahlgren, Hagman, Kongbäck och Töve. Praktverk tror jag är rätt ord. Den ligger nästan alltid framme och är underbar att bläddra i. Inte en bok att sträckläsa men slår man upp första sidorna så är man fast. Den ena bilden vackrare än den andra och jag vill bara ha mer.
Bildkvaliten är genomgående så hög att de nästan skymmer texterna. Personliga, informativa och fulla av tips om hur man kan upptäcka Vänern. Nu är det dock inte bara en idylliserad bild av Vänern som ett paradis man får. Där finns också en levande bild av livet på och kring sjön, historia, geografi och djurliv som gör den till en fantastisk inspirationsbok för planering av nya turer i Vänervatten. Inför vår Dalbosjön runt- tur var den en underbar källa. Att vår uthyrning och våra kajaker får en liten, liten plats på bilden över Läckö, s. 91, är ju också lite roligt. Våra stolta svanar på s. 93 är inte så tokiga heller även om deras blick avslöjar att det är just tokiga de är ;-).
Det kanske mest härliga med boken är alla bilder som är så vackra att man först tänker att så vackert kan det bara inte vara. Sedan sjunker bilden in i medvetandet och minnet fyller på med känslan av att faktiskt vara på plats. Man inser att jo, det är ju just så fantastiskt vackert det är där ute ibland.
(Finns att köpa på adlibris.se här och förmodligen hos alla bokhandlare runt Vänern. Många bibliotek har den också eller kan säkert skaffa hem den.
Vänerhavet (2005) Dahlgren, Bo mfl. ISBN 91-975848-0-0)

Inga kommentarer: