tisdag 8 maj 2007

Ny kajakbok

Dags att plocka upp skrivandet igen. Det är ju kul det här med bloggande ändå så jag fattar inte varför jag varit så tyst ett tag. Förstod på Eriks kajak.nu påanonsering av min blogg att det fanns vissa förhoppningar om fina paddelbilder från Vänern. Nu kan jag inte mäta mig med deras bilder men datorn är full med bilder som jag gärna skulle visa upp, i alla fall några av dem. Måste bara komma på hur jag ska hantera dem för att kunna publicera dem.I väntan på det har jag kastat mig över det senaste tillskottet av kajaklitteratur på svenska;
Kajak : upplevelser och motion av Øystein Køhn och Harald Rishovd.


Inte en bok att läsa från pärm till pärm men mitt intryck är att det är en fin och välgjord instruktionsbok för nybörjare. Har man paddlat ett tag så kanske det inte är så mycket nytt men alltid lär man sig något. Det är ett tydligt upplägg på innehållet som steg för steg går igenom mycket av det man behöver tänka på när man sysslar med kajakpaddling. Det är fullt med konkreta tips och råd om allt mellan olika kajaktyper till olika paddeltag och tekniker. Om man som nybörjare använder sig av boken för att steg för steg lära sig mer om paddling kommer man att efter att ha gått igenom hela boken ha förutsättningar för att vara en riktigt god paddlare med många öppningar för att gå vidare i sin utveckling.

Att boken dessutom innehåller ett kapitel om att paddla med barn och ett om kajakfoto tycker jag är ett plus. Några märkligheter smyger sig lätt in i en bok som denna och det är fullt förståeligt. Vid något tillfälle rekomenderar författarna att man som nybörjara bör gå en introduktionskurs och det är helt rimligt. När de poängterar att det måste ske hos en förening ansluten till Svenska Kanotförbundet reagerar jag dock. Det finns en uppsjö av andra aktörer som håller introduktionskurser för nybörjare som inte har några som helst problem med att matcha kvaliten hos motsvarande kurser inom Svenska Kanotförbundet. Med en sådan kommentar känner jag inte att de riktigt litar på alla de kommersiella kursanordnare som med goda intentioner vill dela med sig av all den glädje de får av paddlingen. I boken nämns också ett fåtal leverantörer som rekommenderas av Svenska Kanotförbundet. Varför?

Kanske är jag, som har en fot inom den kommersiella delen av kajakbranchen, bara överkänslig. En härlig bok som har mycket att ge.2 kommentarer:

Erik sa...

JA, Ut med massa fina bilder. Det behövs!

och boken var sådär tyckte jag vid en snabb bläddring. Men ska läsa lite noggrannare...

Filmen jag paddlar har gått igenom DVD'n. Klart trevlig, speciellt om man är ny.

Tobias Bengtsson sa...

Filmen "Jag paddlar" låg jag och bevakade innan den kom ut och skulle inhandla den så fort den kom ut hade jag tänkt. Vet inte vad som hände med minnet där riktigt.

Hur löd nu grundtesen? -Jag paddlar, alltså är jag.
Eller?