tisdag 30 oktober 2007

Upp och ned med Escape

Hade inte tänkt att vara med på någon bassängkurs i år egentligen. Men så slängde jag ett öga på Escapes hemsida och såg att det fanns platser kvar på den kurs som startade i söndags... Så var man plötsligt där hängandes upp och ned i en kajak på Lundbybadet. Nu hade vi deltagare sån tur att det var nästan lika många instruktörer som deltagare i söndags så det fanns alltid någon tillhands som kunde hjälpa till när det behövdes. Alltid lika roligt och jag ser fram emot de kommande gångerna. Skall försöka komma ihåg kameran då :-)

söndag 14 oktober 2007

Kajaktest

Oj vad tiden gick fort. Den bistra sanningen är att jag inte paddlat sedan Stockenträffen så jag har liksom inte kännt att jag haft så mycket att skriva om. Eller rättare sagt så paddlade jag faktiskt i fredags fast det var så lite så det knappt är värt att kalla paddling. Fast en trevlig tur var det ändå.

Var uppe hos Mats på Kajakcenter i Grebbestad för att kolla in några modeller inför 2008. Tre fina Lettmannkajaker låg och väntade på oss på bryggan så det var bara att hoppa i.


Prövade först en Magellan (eligt Mats första färdiga exemplaret, direkt från Lettmanns fabrik!). 550 cm lång, 58 cm bred. Den verkar bygga något på Lettmanns tidigare Eski 550 men känns mer stabil i ett första läge och har en akter som inte sticker upp den sista biten varför den får en längre vattenlinje än 550:n. Nu blev det som sagt var inte så mycket paddlat men det är en kajak som jag omedelbart tyckte om. Jag satt skönt i sittbrunnen (som alltid i Lettmanns kajaker) och hade bra kontakt med kajaken trots att den har en rätt så stor volym precis framför sittbrunnen. En kajak på 550 cm skulle kunna vara trögsvängd men det var inget som jag direkt upplevde i denna. Helt klart en kajak som tål att paddlas mer för min del och är man ute efer en kajak som slukar mycket last så ska man ta sig en titt på denna. Ser ut som en havskajak skall göra gör den också.

Bengt Arne i Lettmann Magellan

Den andra kajaken jag provade övertygade också den omedelbart. Lettmann Aurora, 500 cm lång och 58 cm bred. Också denna har en akter som så att säga går hela vägen i vattnet. Tightare sittbrunn vilket borde tilltala lite mindre personer eller den som helt enkelt inte vill ha en så stor sittbrunn. Jag upplevde den som lättsvängd och relativt lätt att få fart på. Tanken med modellen är väl att den i första hand är till för lite mindre personer men jag hade med mina 187 cm inga bekymmer med att sitta bekvämt i den.


Den sista av de tre blev jag väldigt nyfiken på, Lettmann Gothab original. En kajak som gjord för rollar och lek. Och gräsligt snygg är den också. Jag hade visserligen lite rum att röra på benen i under fördäck, men mycket var det inte. Fantastisk kontakt. Nu hade jag jeans och andra inte helt vattenvänliga kläder på mig så någon test blev det inte, men jag återkommer. Mitt habegär har definitivt fått en kajak till att sukta efter.


Vi får väl se vilka vi tar in till butiken men Aurora kommer vi som minst att ha.

Nuvar det på tok för länge sedan som jag paddlade uppe i Ekens skärgård så jag får allt försöka få till en tur någon av helgerna framöver. Någon som vill hänga på?
(Jag har några bilder till från besöket i Grebbestad för den som vill se, kolla här)